100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови?


Всеизвестен факт е, че плодовете и зеленчуците трябва да се консумират сурови и заедно с корите, за да се приемат всичките им полезни вещества. Колкото по-необработени, толкова по-добре. И това правило като цяло е вярно, но не за всички зеленчуци. 

Сега ще ви разкрием кои зеленчуци е по-добре да хапвате сготвени, отколкото сурови, за да си набавяте максимално много от полезните им вещества. 

На първо място са морковите.
Да, сокът от прясно изцедени моркови е полезен за определени болести, но се оказва, че е по-добре да консумираме морковите сготвени. Морковите са изключително богати на бета каротин (провитамин А) – той е силен антиоксидант, който в организма се трансформира във витамин А. Това, което не знаехме обаче е, че бета каротинът се усвоява много трудно от суровите моркови. Най-добре е морковите да преминат през съвсем лека термична обработка – леко запечени, задушени или сготвени на пара. Така бета каротинът става по-лесно усвоим, а мазнината, добавена при готвенето, помага за по-лесно преминаване в кръвта. 

На следващо място са чушките и то – червените чушки.
Причината е сходна. Червените чушки също са много богати на каротиноиди, които се усвояват по-лесно след термична обработка. За
чушките е най-добре да се консумират печени, като най-подходящо е сухото печене, без добавяне
на течности.

Другият зеленчук, който е по-добре да хапваме сготвен, отколкото суров, е доматът.
Полезното
вещество, което се съдържа в доматите, а липсва в повечето други зеленчуци е ликопенът. Именно това вещество прави доматите толкова полезен зеленчук. Ликопенът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. За да се набави максимално количество от това вещество обаче, доматите трябва да се консумират след термична обработка. 

На последно място, но не по важност, е спанакът.
Напоследък той все по-често присъства в смутитата, използва се като добавка към зелени салати, но истината е, че за да си набавим полезността на спанака, трябва той да премине през топлинна обработка.
Причините за това са цели две!
От една страна, в спанака се съдържа оксалова киселина, която блокира пълното усвояване на желязо и калций. При термична обработка голяма част от тази киселина се деактивира, тъй като не издържа на топлина. Това позволява пълноценно усвояване на всички витамини и минерали от спанака. Другата причина, макар и да ви се струва странно, е, че при
готвене спанакът се свива и така сме склонни да изядем много по-голямо количество от полезния зеленчук.

Е, вече сте наясно – чушки, моркови, домати и спанак са по-полезни да се консумират след термична обработка. Това е поредното доказателство, че не на всичко трябва да се вярва безрезервно, а нещата трябва предварително да се проучат.

 

Полезни съвети

Как да си направим пречистено масло Гхи – стъпка по стъпка

Маслото гхи напоследък стана доста популярен продукт и това се дължи на полезните му свойства, които са в пъти повече от тези на кравето масло. Гхи е пречистено краве масло, от което е отстранена лактозата, водата и протеините. Гхи се състои единствено и само от мазнини, които са предимно наситени. Това прави маслото гхи подходящо за готвене на високи температури. То е основната мазни...