100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да удължите срока на годност на яйцата до 10 месеца?

Ние сме любители на вкусната истинска храна, за предпочитане – домашна. Сигурни сме, че и вие сте на същото мнение. Няма нищо по-хубаво от домашни плодове и зеленчуци, домашни млечни продукти, домашно месо и домашни яйца. Каквото можем да намерим екологично и натурално, е в пъти по-добро от купеното.

И когато намерим такива домашни продукти, гледаме да се запасим с колкото се може повече. Ако имате баба на село, която отглежда кокошки, най-вероятно, когато ѝ ходите на гости, си тръгвате с поне една кора яйца, а в по-добрия случай – с две. И въпросът е – какво правим с толкова много яйца?

Срокът на годност на яйцата е от 3 до 5 седмици, когато се съхраняват правилно. Имайте предвид, че вратата на хладилника, която в общия случай има поставка за яйца, със сигурност не е най-добрият вариант, защото там температурата е най-променлива.

Как да удължим срока на годност на яйцата? Замразяването е най-добрият вариант. Замразените яйца имат срок на годност около 10 месеца, затова и съхраняването на яйца във фризера е чудесен вариант, когато имате много повече, отколкото сте способни да изядете в рамките на 4-5 седмици.

Задължително е яйцата да не се слагат с черупките във фризера, защото се пукат. Това, което ви предлагаме, е да ги замразите във формички за лед. Ако нямате по-големи форми за лед, можете да използвате и силиконови форми за печене.

Чуквате по едно яйце във всяко гнездо и слагате във фризера. Когато замръзнат, можете спокойно да ги извадите от формата и да прехвърлите в плик, за да си освободите формата.

Когато решите да ползвате от яйцата, за предпочитане е да извадите колкото яйца са ви нужни от предния ден и да съхранявате в хладилник до пълното им размразяване.

Веднъж замразените яйца нямат да имат съвсем същия вкус като пресните, но можете спокойно да ги използвате за кекс, заливка за мусака или за всяко друго ястие, в което яйцата не са основният компонент (както в омлет например).

Може да замразите и разбити яйца и да съхранявате отново в плик. Само че така е по-трудно да замразите повечко яйца, защото после трудно ще си отделите нужното количество. Имайте предвид, че 50 грама разбити яйца се равняват на 1 цяло яйце.

Може да съхранявате във фризер и отделно разбити белтъци и жълтъци. 20 грама замразени жълтъци се равняват на 1 пресен жълтък, а 30 грама разбити белтъци – на 1 пресен белтък. Срокът им на годност отново е около 10 месеца.

Надяваме се да сме ви били полезни.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...