100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Как да удължите срока на годност на яйцата до 10 месеца?

Ние сме любители на вкусната истинска храна, за предпочитане – домашна. Сигурни сме, че и вие сте на същото мнение. Няма нищо по-хубаво от домашни плодове и зеленчуци, домашни млечни продукти, домашно месо и домашни яйца. Каквото можем да намерим екологично и натурално, е в пъти по-добро от купеното.

И когато намерим такива домашни продукти, гледаме да се запасим с колкото се може повече. Ако имате баба на село, която отглежда кокошки, най-вероятно, когато ѝ ходите на гости, си тръгвате с поне една кора яйца, а в по-добрия случай – с две. И въпросът е – какво правим с толкова много яйца?

Срокът на годност на яйцата е от 3 до 5 седмици, когато се съхраняват правилно. Имайте предвид, че вратата на хладилника, която в общия случай има поставка за яйца, със сигурност не е най-добрият вариант, защото там температурата е най-променлива.

Как да удължим срока на годност на яйцата? Замразяването е най-добрият вариант. Замразените яйца имат срок на годност около 10 месеца, затова и съхраняването на яйца във фризера е чудесен вариант, когато имате много повече, отколкото сте способни да изядете в рамките на 4-5 седмици.

Задължително е яйцата да не се слагат с черупките във фризера, защото се пукат. Това, което ви предлагаме, е да ги замразите във формички за лед. Ако нямате по-големи форми за лед, можете да използвате и силиконови форми за печене.

Чуквате по едно яйце във всяко гнездо и слагате във фризера. Когато замръзнат, можете спокойно да ги извадите от формата и да прехвърлите в плик, за да си освободите формата.

Когато решите да ползвате от яйцата, за предпочитане е да извадите колкото яйца са ви нужни от предния ден и да съхранявате в хладилник до пълното им размразяване.

Веднъж замразените яйца нямат да имат съвсем същия вкус като пресните, но можете спокойно да ги използвате за кекс, заливка за мусака или за всяко друго ястие, в което яйцата не са основният компонент (както в омлет например).

Може да замразите и разбити яйца и да съхранявате отново в плик. Само че така е по-трудно да замразите повечко яйца, защото после трудно ще си отделите нужното количество. Имайте предвид, че 50 грама разбити яйца се равняват на 1 цяло яйце.

Може да съхранявате във фризер и отделно разбити белтъци и жълтъци. 20 грама замразени жълтъци се равняват на 1 пресен жълтък, а 30 грама разбити белтъци – на 1 пресен белтък. Срокът им на годност отново е около 10 месеца.

Надяваме се да сме ви били полезни.


 

Полезни съвети

Гратен с картофи и чедър

Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно. Необходими продукти за 6 порции: 1 кг картофи 1 скилидка чесън 300 г готварска сметана...

Аспержите – неподозиран източник на здраве

Аспержите са продукт, който не използваме всекидневно в менюто си, може би защото не сме свикнали до толкова с него. Едва ли някой от нас в детството си е хапвал аспержи на салата или за гарнитура. Но като малки не сме яли и нахут, и киноа, и елда, а сега сме до болка свикнали с тях. Така че, защо да не свикнем и с аспержите? Сега ще се опитаме да ви разкрием колко точно ползи за тяло...