100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да си направим пречистено масло Гхи – стъпка по стъпка

Маслото гхи напоследък стана доста популярен продукт и това се дължи на полезните му свойства, които са в пъти повече от тези на кравето масло. Гхи е пречистено краве масло, от което е отстранена лактозата, водата и протеините. Гхи се състои единствено и само от мазнини, които са предимно наситени.

Това прави маслото гхи подходящо за готвене на високи температури. То е основната мазнина в Аюрведината традиционна кухня, в която се използва от хилядолетия насам. Негово приложение може да се намери не само в кулинарията, но и за детоксикиращи и пречистващи програми.

Пречистеното масло може да се намери и в големите хранителни магазини, и в малките специализирани био магазини. Ние обаче обичаме да знаем как се приготвя всеки един продукт и да си приготвяме вкъщи онези, които е възможно. Затова и ще споделим с вас как се приготвя гхи стъпка по стъпка, задно с всички тънкости, за които да следите.

Стъпки за приготвяне на пречистено масло гхи:

  1. Нарежете маслото на парчета, за да се разтопи по-лесно

  2. Сложете го в тенджера с дълбоко дъно.

  3. Оставете го на слаб огън да се разтопи.

  4. Когато се разтопи, увеличете леко котлона, докато заври и забълбука – след това веднага намалете котлона – маслото трябва да има плътен бял цвят.

  5. Започва процесът на претопяване и маслото започва да образува пяна.

  6. Пяната трябва да се отстрани с вилица или цедка.
     

  7. Маслото трябва да стои на котлона (на слаб огън), докато течността стане прозрачна – да виждате дъното на тенджерата.

     

  8. Свалете от котлона и отстранете пяната, ако има още такава.

     

  9. На стъклен буркан закрепете дебел тензух с ластик и налейте маслото.

Важно!

  1. Купешките масла в повечето случаи са с примеси и от тях няма да получите качествено гхи – за предпочитане е да се сдобиете с домашно краве масло, за да сте сигурни в крайния продукт.

  2. Използвайте по-големи количества, защото при процеса на претопяване се губи част от него – най-добре да направите около 1 килограм масло.

  3. Докато се готви, маслото трябва да има лек сладникав аромат на орехи и кехлибарен цвят – внимавайте да не го държите твърде много, защото тогава ще започне да горчи.

  4. Белите топчета на дъното на тенджерата са белтъкът, който впоследствие се отделя при прецеждането в тензух и не попада в пречистеното масло.

  5. След като излеете горещото масло в буркана, не затваряйте буркана веднага! Оставете го да изстине, да се втвърди и да излезе от него цялата влага – чак тогава затворете буркана.

  6. По време на претопяване внимавайте да не пръснете вода в тенджерата, защото има голяма опасност да се опарите.

  7. Внимавайте и при съхранението на гхи – в него не трябва да попада вода, защото така то ще се развали.

  8. Маслото гхи се води вторият продукт след меда, който няма срок на годност – стига в него да не попада вода.

  9. Въпреки че е подходящо за готвене на високи температури, внимавайте да не надвишава 190 С, защото може да започне да пуши.

  10. Истинското масло дава пяна, която не е прекалено изобилна – ако пяната е огромна, това е знак, че кравето масло не е много качествено.

  11. Любопитен факт е, че в миналото бабите ни също са преварявали маслото и на практика са консумирали гхи, с цел да го запазят за по-дълго.

Както виждате, няма нищо сложно в приготвянето на пречистено масло гхи, а ползите от него са наистина много.
Готовото гхи може да използвате за всичко – готвене, десерти, дори за мазане на филийка.  


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...