100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да си направим най-вкусната домашна горчица

Горчицата е един от онези продукти, който рядко консумираме самостоятелно, но пък често го прибавяме към дресинги, маринати, сосове. Дори само една лъжичка горчица, прибавена към някоя марината или дресинг, променя изцяло вкуса на ястието и го подобрява в пъти.

Хората, които всеки ден правят здравословни избори в живота си, са осъзнали, че за да живеем добре, трябва да купуваме колкото се може по-малко продукти в опаковки. Защото във всички тях има консерванти, стабилизатори, подобрители и така нататък.

Затова, разбира се, не спираме да търсим как да си приготвяме вкъщи колкото се може повече от нещата. Новата ни мания – домашната горица! Невероятен вкус, бързо и лесно приготвяне, малко продукти. Домашната горчица става много по-вкусна, много по-качествена и истинска от купешката.

За да не губим повече време, ви казваме нужните продукти, както и начина на приготвяне.

50 г синап

75 мл ябълков оцет

1 ч.л. къри

1 ч.л. куркума

100 мл олио

25 мл вода

½ ч.л. сол

1-2 с.л. мед


 

Приготвянето на горчицата отнема няколко дни, но това е, защото има процес на изчакване. Иначе работата по нея е не повече от 15-тина минути.

Първо се започва с обработката на синапените зърна. Те трябва да се смелят – това може да стане с кафемелачка или с кухненски робот. Може да стане и с ръчна мелачка. Изобщо, каквото имате под ръка.

Когато правих горчицата, аз не разполагах с нищо от горепосочените уреди и за да смеля зърната, използвах чук. Без да отваряте пакетчетата със семената, слагате ги в торба и започвате да нанасяте сериозни удари с чук върху пакетчетата. По този начин едва ли ще смелите зърната абсолютно равномерно, но ще се получи достатъчно добре.

След като сте смелили зърната, смесете заедно с ябълковия оцет. Добавете кърито и куркумата. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за 24 часа.

След 24 часа прибавете към сместа и останалите продукти – олиото, водата, солта и меда. Включете пасатора и разбийте до гладка смес. Когато сте готови, отново приберете горчицата в хладилника, защото тя трябва да престои няколко дни, докато узрее напълно.

И това е – след няколко дни горчицата е готова за консумация. Имайте предвид, че тя е малко по-силна от купешката. Винаги можете да увеличите меда, за да е по-мека. Към нея можете да добавите всякакви неща – чесън, различни подправки, портокалови корички, че дори и разтопен шоколад, и така да получите най-различни вкусове.

Домашната горчица има по-малък срок на годност от купешката, което е разбираемо, затова не правете огромни количества. Добавяйте от нея в различни дресинги, сосове, маринати. Гарантираме ви, че ще останете очаровани от вкуса на тази горчица.  

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...