100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Как да накарате децата ви да ценят храната

Zelka.bg е млад проект, но ние имаме опит в сферата на земеделието от доста години. А зеленчуци за лична употреба отглеждаме откакто се помним. А паралелно със зеленчуците си отглеждаме и деца :) Затова имаме куража да кажем, че знаем как да убедим децата ни да се хранят с наистина качествена храна. Как да я оценят пред откровените боклуци в лъскави опаковки, които дебнат дори и в нашите малки, локални магазини.

С надеждата, че ще ви бъде полезно, ще си позволим да ви дадем няколко насоки как и вие да направите така, че вашите деца да се хранят с наистина качествена храна. Ако можем да сумираме цялата статия в едно изречение, то би звучало така - всичко се крие в отношението, което изграждаме у нашите деца спрямо храната. Трябва с действията и думите си да им показваме правилното отношение към храната. Това, което не само ще ни помага да живеем здравословно, но и да живеем по-сплотени, като семейство.


1. Без мрънкане за храната

Вкъщи не толерираме мрънкането за храната. Не, насилваме децата си да изяждат всичко, но санкционираме всяко негативно говорене спрямо домашно приготвената, че и домашно произведена храна. Храната най-първо е за нахранване и е важно децата да знаят, че не ядат за кеф, а защото тялото им го изисква. Освен това, мрънкането за храната показва отношение и към този, който я е приготвил. Обидно е и незаслужено. 

Затова, единственият отказ от храна, който приемаме, е ако децата просто не са гладни.


2. Храната не е награда

Отново, храната е първо за нахранване, не за емоционално възнаграждение. Затова и не подкупваме децата си със снаксове, шоколади и други подобни. Подобно отношение създава любими и нелюбими храни у децата ни. А за нас е важно те да се хранят разнообразно, за да може тялото им да приема всички нужни вещества, за правилния растеж. 


3. Яденето е семейно действие

Все повече наблюдаваме как наши приятели не само се хранят сами, бързо, с некачествена храна, но и пренасят това вкъщи. Да, разбира се, че със съвременните професии просто физически не е възможно винаги да си на време за вечеря, още по-малко и да я приготвиш. Но е важно децата да научат, че храненето (особено вечер) е семейно действие. За нас това е чудесен начин да говорим, да разберем по-добре какво вълнува децата ни и да им помогнем. 

Ето в този случай, храната е повече от хранене. Тя е социално занимание. Случва се понякога децата просто да не са гладни и не ги насилваме. Насилването да бъде изядена една храна, колкото и да е вкусна, може да я превърне в омразна за детето.


4. Опитвайте от всичко и отново

Ако детето ви категорично отказва да яде нещо, защото не му е вкусно, опитайте да го убедите, че трябва само да опита една хапка. И го правете редовно. Знаете как вкусовете се променят и един ден то може да заобича въпросната храна. А и колкото отвлечено да прозвучи, според нас това е важен урок по принцип за живота. Не винаги те ще трябва да правят само нещата, които им харесват и е добре от малки да са научени да опитват да се изправят срещу проблемите. 

Ставането в 2:00 за ранна доставка може би е нещо, което в обикновен ден няма да си причиним :) Истината е, че ни е забавно, защото обичаме работата си и срещите с вас, нашите клиенти. Но все пак е твърде ранно ставане и в обикновен ден ще го пропуснем. Но знаем, че трябва да го направим, защото щом се отнася до доставки - така е добре и за нас, и за вас.


5. Гладът не е лошо нещо

Днешният свят на изобилие от храна води до това, че понякога усещането за глад дори може да бъде притъпено. Това всъщност е лошо, защото ни прави още по-придирчиви по отношение на вкусовите качества на храната, а не на нейните полезни свойства. Затова е нормално децата да са гладни преди обяд или вечеря. Гладът им помага по-лесно да приемат храната, която иначе биха неглижирали, а е важна за тях. И гладът никога не е оправдание за бързо хапване на нещо нездравословно, особено преди основно ядене.


6. Гответе от нулата

За целта най-вече са ви нужни основни продукти, в най-чист вид. Зеленчуци и плодове, месо, мляко, яйца. Колкото по-малко преработена храна, толкова по-добре. Да, знаем, че това коства допълнително време, но си струва всяка секунда. 

Чудесно е от малки децата ви да знаят кой зеленчук как се обработва, в какво може да бъде превърнат. А така също и с другите продукти. 

Когато децата видят целия процес добиват друго отношение към яденето. Защото то вече не е просто консумиране на нещо, което е дошло почти готово. А приемане на нещо, което е изисквало време и усилия.

И разбира се, ако искате винаги да ви се получава вкусно, използвайте качествени продукти. 

Тук се намесваме ние, защото сме готови да ви осигурим възможно най-качествените зеленчуци и плодове. Тези, които произвеждаме сами за себе си. Тези, с които храним нашите деца.

Полезни съвети

Магическа рецепта с тиквички от Хермина Емирян

Тъй като в момента доставяме най-вкусните тиквички до нашите клиенти, редно е и да споделим малко обратна връзка. Един от най-изявените ни кулинари е Хермина Емирян, която ни сподели своята магия за правене на вкусни тиквички.  Както казва Хермина: "Рецептата е много проста!" 1. Тиквичките се нарязват на тънко и се нареждат в тава на един ред върху хартия за печене.&nbs...

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...