100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Истински ябълков сайдер

Домашна плодова напитка, с която да подобрите настроението си в тези мрачни, студени дни. Безалкохолният ябълков сайдер набира все по-голяма популярност. Той представлява нефилтрирана, неподсладена и безалкохолна напитка на основата на ябълки. Най-хубавото е, че е лесен и евтин за приготвяне в домашни условия.

Може да бъде непрозрачен, благодарение на малките плодови парченца, или пък с по-остър вкус, в сравнение с обикновения ябълков сок. Общо взето, зависи от използваните ябълки. За да издържи по-дълго, може да бъде замразен.

На много места по света се сервира на Коледа и Нова Година, като тогава се поднася затоплен и подправен, подобно на греяното вино.

Как да си го приготвите?

Необходими са:

10 ябълки по избор

захар на вкус (пол ч.ч. или цяла)

4 канелени пръчици

4 с.л. бахар

Приготвяне:

Нарежете ябълките на четвъртинки, като не е необходимо да ги белите и чистите от семките.

В голяма тенджера, подходяща за приготвяна на зимнина, поставете плодовете и я напълнете с вода.

Добавете захарта.

Обвийте 2 пъти канелените пръчици и бахара в марля, завържете и поставете в тенджерата.

Варете сместа 1 час на висока температура, непокрита, като проверявате и разбърквате периодично.

Намалете температурата и оставете да къкри около 2 часа, покрита с похлупак.

Извадете подправките. По избор, можете или да оставите плодовете, или да извадите парчетата ябълка с решетъчна лъжица и да ги намачкате с помощта на преса за картофи. 

Охладете. След като изстине, прецедете в голяма купа. След като сте прецедили сока, изстискайте хубаво остатъците от плодовете, като ги увиете в марля или тензух.
 

Можете да приберете сайдера в стъклена бутилка, която се затваря плътно, я да държите в хладилника до една седмица. След този период, можете да замразите остатъка.

Можете да го сервирате затоплен или студен, да го гарнирате с канела или друга подправка.

Ако искате да бъде диетичен, заменете бялата захар с някоя от нейните полезни алтернативи.

За по-голямо количество, увеличете дозата на продуктите.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...