100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Хитрини от село - как да почистим всичко с оцет

Тук на село животът върви с различен темп от този в града. През лятото работим от тъмно до тъмно, през зимата пак е така, просто този период е по-къс :) Това ни харесва, кара ни да се чувстваме още по-пълноценни и виждаме плода от труда си всеки ден.

Но няма сега да ви губим времето с разказ за очарованието от живота в малкия град или село - ще го направим, но друг път. Сега искаме да ви разкажем за една хитрина, която може да научите от баба си.

Бабите са страхотен източник на невероятни техники за улеснение в живота. Така например, от нашата баба знаем, че оцетът служи за много, много повече от овкусяване. Той служи и за почистване!

Ако не ни вярвате и не сте се опитвали да го използвате по този начин, то прочетете следващите редове и не се страхувайте да експериментирате:

Много често, когато използваме повторно бурканите, след свалянето на етикета остава лепило, което много трудно се измива и неприятно лепне. Натъркайте с оцет и гъбичка и лепилото пада.

Ако по стъклото на автомобила ви са останали следи от лепенка или винетка, или ако пък сте украсявали прозорците у дома с някакви лепенки, тогава можете да използвате оцета, за да ги премахнете лесно, без да остават никакви следи от лепило.

Кухненският плот ще почистите, като смесите оцет и сода. Действа безотказно като почистващо средство. 

Петна от мухъл по стената може да почистите със смес от оцет и сол. Напръскайте и оставете да подейства. 

Захабени/замърсени ръце от плодове и зеленчуци също се почистват идеално като си натъркате ръцете с оцет. Става бързо и лесно. 

И на края, нека разберем как да си направим лесно домашен ябълков оцет:

 

Нарязаните ябълки сипете до половината в съда, в който ще правите оцета. Разтворете захарта във водата /на 5 л вода 250 г захар/. Покрийте с плат отвора на съда и оставете на слънце 6 седмици. Прецедете и оставете да се утаи. Когато течността се избистри, прехвърлете в бутилки.

Оцет може да направите и от круши. По същия начин като този от ябълките. Става много ароматен и лек. Опитайте, ще останете доволни :) 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...