100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Доматът - златната ябълка на зеленчуците

Едва ли е останал човек, който още да не е разбрал, че доматите всъщност са плодове, а не зеленчуци, но какво значение имат тези подробности, когато важното е да бъде вкусно.

А доматът е сред най-апетитните храни, които можете да сложите като компания към бучка сирене, пресен хляб и ароматен лук. Ако поръсите с щипка риган и залеете с тънка струйка зехтин, ще се получи блюдо за чудо и приказ.

Доста време обаче му е трябвало на европееца да осъзнае, че доматите не са отровни, а напротив – изключително полезни и много вкусни. Докато в Южна Америка и островите Галапагос населението се е радвало на домата, то по останалите континетни идея са нямали какво кулинарно чудо пропускат. Когато конкистадорите все пак стигат до далечните земи и се запознават с домата, решават да си пренесат малко семенца на растението вкъщи.

И така, около 15-16 век Европа вече се е радвала на доматите, като първоначално никой не е спорил това плод ли е или зеленчук, защото всички са отглеждали културата като обикновено декоративно растение. С течение на времето смелостта на хората да експериментират нараснала и постепенно доматът започнал да присъства във все повече рецепти. Италианците били най-смели и толкова харесали продукта, че по пазарите го търгували като „златна ябълка“. Англичаните до последно упорствали, че културата е отровна, докато в един момент все пак не се пречупили пред доматения вкус и аромат, и започнали да си го отглеждат и хапват спокойно.

Към днешна дата се радваме на хиляди видове домати, сред които най-известни са чери доматите, розовите, наричани още „биволско сърце“ и редовният червен домат, идеален за всякакви салати и гозби.

По нашите географски ширини основната функция на домата е да се превърне в лютеница или шопска салата, а под влияние на новите културни течения все по-актуално става да бъде нарязан на филиики и положен върху филе от моцарела с гарнитура сос песто и орехи за разкош, или иначе казано – италианската салата „Капрезе“ се превръща в новата „Шопска“ в менюто на модерния българин. И в това няма нищо лошо.

Те са сред най-полезните хранителни продукти, благодарение на високото съдържание витамин С, витамин А и витамини от групата В9, а също така изобилстват и на антиоксиданта ликопен, който придава характерния им червен цвят.

В 100 г домат се съдържат около 0,2% мазнини, 2,7% смилаеми въглехидрати и забележителните 95% вода. Всичко това значи, че са идеална храна за отслабващи, като се препоръчват и при диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и при всеки случай, когато ви се прияде нещо свежо и вкусно.

Може да ви се стори учудващо, но доматите се ползват и в домашната козметика за почистване и избелване на кожата. Всичко, което трябва да се направи, е един домат да бъде добре измит, превърнат на пюре и нанесен с масажни движения върху лицето, шията и деколтето. Тази своебразна маска излгежда леко екзотично и малко странно, но масажирайте кожата за няколко минути, след което изплакнете обилно с хладка вода и веднага ще забележите резултата. Консумирайте домати с удоволствие и наслада, а за по-добър вкус и гарантирани полезни качества избирайте родни продукти.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...