100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Чубрица - най-българската подправка

Коя е най-българската подправка? Може би това е чубрицата.

Тя участва засилено във фолклора, както и в кулинарната традиция на българина. Но не бива да се ограничаваме само дотук.

Тъй като е установено, че чубрицата има лечебни свойства и застава храбро до всички билки, за които сме свикнали да четем и слушаме, като за народни лечители и изцелители на различни болежки. Чубрицата е род от повече от 30 вида едногодишни, тревисти растения.

 

Расте в Северното полукълбо. А у нас може да се срещне навсякъде в страната. По-скоро се определя като ниско растение – около 15-20 см, а цветчетата й са розово – лилави на цвят.

 

Чубрицата е издръжливо растение, среща се дори в Аляска. Но по всички места, обикновено се използва лятната чубрица. Надземната част на растението се употребява.

 

Може да се бере както преди, по време на, така и след периода на цъфтеж. Листенцата се сушат на сянка, но на топло. Препоръчително е на място с 35 С температура.

 

В кулинарно отношеие се употребява в комбинация със сминдух, черен и червен пипер, сол. Някои гозби, като любимата леща, са немислими без една лъжичка чубрица.

 

Но може да се прибавя и към кайма, свинско месо, пилешки крилца, зеленчукови ястия, сосове и др. Това е може би най-широко използваната билка, но не само у нас. В кухнята на Средиземноморието билката също е широко тачена.

 

Чубрицата е прекрасен антиоксидант. Има защитно действие на организма. Може да се прилага за отслабване, тъй като в съставът й има така полезните фибри, участващи в регулирането на нивата на холестерол в кръвта.

 

С чубрица може да се помогне и при хипертония (високо кръвно налягане), сърцебиене и световъртеж, както и проблеми със стомаха. Етерично масло, съдържащо се в чубрицата, пък помага при различни инфекциозни заболявания и гъбични инфекции.

 

И не на последно място в билката има "цяла армия" от полезните елементи – цинк, селен, манган, калций, желязо, натрий. Чийто нива в нормата са от голяма важност за правилното протичане на процесите в тялото.

Полезни съвети

Гратен с картофи и чедър

Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно. Необходими продукти за 6 порции: 1 кг картофи 1 скилидка чесън 300 г готварска сметана...

Аспержите – неподозиран източник на здраве

Аспержите са продукт, който не използваме всекидневно в менюто си, може би защото не сме свикнали до толкова с него. Едва ли някой от нас в детството си е хапвал аспержи на салата или за гарнитура. Но като малки не сме яли и нахут, и киноа, и елда, а сега сме до болка свикнали с тях. Така че, защо да не свикнем и с аспержите? Сега ще се опитаме да ви разкрием колко точно ползи за тяло...