100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Чубрица - най-българската подправка

Коя е най-българската подправка? Може би това е чубрицата.

Тя участва засилено във фолклора, както и в кулинарната традиция на българина. Но не бива да се ограничаваме само дотук.

Тъй като е установено, че чубрицата има лечебни свойства и застава храбро до всички билки, за които сме свикнали да четем и слушаме, като за народни лечители и изцелители на различни болежки. Чубрицата е род от повече от 30 вида едногодишни, тревисти растения.

 

Расте в Северното полукълбо. А у нас може да се срещне навсякъде в страната. По-скоро се определя като ниско растение – около 15-20 см, а цветчетата й са розово – лилави на цвят.

 

Чубрицата е издръжливо растение, среща се дори в Аляска. Но по всички места, обикновено се използва лятната чубрица. Надземната част на растението се употребява.

 

Може да се бере както преди, по време на, така и след периода на цъфтеж. Листенцата се сушат на сянка, но на топло. Препоръчително е на място с 35 С температура.

 

В кулинарно отношеие се употребява в комбинация със сминдух, черен и червен пипер, сол. Някои гозби, като любимата леща, са немислими без една лъжичка чубрица.

 

Но може да се прибавя и към кайма, свинско месо, пилешки крилца, зеленчукови ястия, сосове и др. Това е може би най-широко използваната билка, но не само у нас. В кухнята на Средиземноморието билката също е широко тачена.

 

Чубрицата е прекрасен антиоксидант. Има защитно действие на организма. Може да се прилага за отслабване, тъй като в съставът й има така полезните фибри, участващи в регулирането на нивата на холестерол в кръвта.

 

С чубрица може да се помогне и при хипертония (високо кръвно налягане), сърцебиене и световъртеж, както и проблеми със стомаха. Етерично масло, съдържащо се в чубрицата, пък помага при различни инфекциозни заболявания и гъбични инфекции.

 

И не на последно място в билката има "цяла армия" от полезните елементи – цинк, селен, манган, калций, желязо, натрий. Чийто нива в нормата са от голяма важност за правилното протичане на процесите в тялото.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...