100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Божествената подправка кардамон и нейните полезни свойства

 

Кардамонът, както повече от вас знаят, е много ароматна и леко пикантна подправка. Тя е от семейството на Джинджифиловите и на това се дължи пикантния ѝ вкус.

Подправката се ползва сушена – растението ражда зелени семенни шушулки, които се изсушават и се използват цели или смлени. Кардамонът е популярен в индийската и азиатската кухня.

Ако си мислите, че не познавате кардамона и не сте го ползвали, трябва да ви кажем, че кардамонът е основната съставка на кърито. А всички сме ползвали къри, нали?

Интересен факт е, че в страните от Близкия изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран се вари като чай. Все по-често се използва и в средиземноморската кухня. Кардамонът много често се използва и за десерти особено в индийската кухня – използват го и като овкусител за сладоледи. Кардамон има и в индийското традиционно масло.

Във Франция от етеричните масла на кардамона се правят парфюми и кремове, които не само ухаят добре, но и действат благоприятно на кожата. В някои от скандинавските страни подправката се използва при мариноването на херинга и така рибата добива страхотен вкус и аромат.

Кардамонът е и основната съставка на известните индийски билкови чайове „Йоги чай“. Чаят, обогатен с няколко зрънца кардамон, може да се пребори с мигрена и болки в гърлото.

Това се дължи на факта, че кардамонът освен вкусен и ароматен, е изключително полезен. Ароматната подправка е богата на важни за организма минерали като калций, калий, сяра и магнезий. В по-малки количества, но все пак достатъчни за подпомагане на организма, съдържа желязо и манган.

Към всички минерали можем да добавим и не малко количество витамини – витамини от групата В (по-специално В2 и В3), както и витамин С. кардамонът има антисептични, антиоксидантни, спазмалитични, газогонни и тонизиращи свойства.

Още плюсове за кардамона са, че има кръвоспиращо, противовъзпалително и антираково въздействие върху организма. Богат е на етерични масла, заради което придава свежест и има тонизиращ ефект.

Кардамонът може да се използва за детоксикация и пречистване на организма, помага при лош дъх, при кървящи венци или парадонтоза, при лош апетит. Освен това може да помогне за премахване на камъни в бъбреците, при цистит, при високо кръвно, при астма и бронхит. Помага за лечение на анемия, както и при болести, свързани с яйчниците или простата. Според някои изследвания кардамонът дори може да повлия благоприятно и рак на гърдата.

Ако искате да усетите истинския аромат на кардамона в ястията, добавяйте цели зрънца, защото смлян, кардамонът губи голяма част от ароматността си. Затова набавете си шушулки вместо кардамон на прах и добавяйте по 2-3 зрънца в ястията – това е достатъчно да се овкусят напълно.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...