100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Защо да изберете нашите зеленчуци

Био, еко, органик, натурално или как ние си гледаме доматите

Навсякъде по пазари, в интернет и обикновени магазини валят етикети "био", "еко", "натурално", "органично" и не е много трудно да се объркате кое какво е? Къде е разликата между различните етикети, кои са реални и кои не.

Ако съдим по официалните регламенти и директиви на ЕС, няма разлика между понятията и те са просто синоними, които законодателите използват.

Ако обаче се зачетем в стотиците статии, ще открием че "био" е продукция, която е гледана без никакви пестициди или синтетични торове. "Еко" пък е тази продукция, която е отгледана по такъв начин, че не е замърсила околната среда. 

Основната идея е, че биопроизводството е в хармония с природата, като резултатът е висококачествена храна с ясен произход. За една биоябълка например, е задължително дървото, на което е отраснала, а и цялата градина, да не са подхранвани с минерални торове и да не са пръскани със синтетични пестициди.

Освен това биологичното производство гарантира, че същата ябълка не е отроче на усилията на съвременната генетика, т. е. не е генномодифицирана.

Биологичният или поне естественият произход е задължителен и за всички вещества, с които се третира плодът след откъсването му. Примерно восъците, с които покриват ябълките след промишленото им измиване, трябва да имат сертификат, че са био-произведени (ние не използваме такива).

Ако се зачетете в повече статии, в един момент объркването ви е гарантирано. Защото има откровени противоречия. В един материал дори срещнахме следното нещо:

- Какво прави един продукт органичен или Био?
- Сертификата.

Не, скъпи приятели. Сертификатът не прави един продукт био, органичен, натурален или еко. Сертификатът трябва да сертифицира процеса, но изваждането на подобен сертификат отнема между 2 и 3 години, струва доста средства и е обект на съвсем отделна тема, за която с удоволствие ще ви разкажем някой път, защото ние вървим по този път.

Нека кажем и нашето мнение по темата. Как разбираме био производството на зеленчуци? 

Отговорът ни ще е през призмата на легендарните ни домати - като спазваме следните три правила:

1. Торим единствено и само с оборска тор - от нашата ферма
2. Обработваме изцяло на ръка - копане, плевене и запомнете, че тревата е приятел на зеленчуците и безспорно доказателство за това, че са гледани естествено.

3. Поливане с чиста вода.

Как се отразява това на добива? Тежко. Страх ни е от градушки, страх ни е от слани, страх ни е от болести и всякакви дребни животинки, които могат да опропастят продукцията ни. 

Дали си струва? Определно!

Затова, когато някога, някъде някой започне да ви обяснява кое е био, кое е еко, кое е натурално - почерпете го с някой наш домат :)

Полезни съвети

Лесно, бързо и ефектно - пълнени домати (от нашите)

Една от любимите ни летни рецепти е пълнени домати - винаги са вкусни, особено когато доматите ти са истински. Как да ги приготвите - лесно и бързо е. Първо трябва да нарежете лука, месото и гъбите. Колкото по-ситно, толкова по-добре. Запържете ги добре, а междувременно започват да режете доматите така, че отгоре да остане капаче. Вътрешността издълбавате, след което поръсвате с малко сол и пре...