100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Аспержите – неподозиран източник на здраве

Аспержите са продукт, който не използваме всекидневно в менюто си, може би защото не сме свикнали до толкова с него. Едва ли някой от нас в детството си е хапвал аспержи на салата или за гарнитура. Но като малки не сме яли и нахут, и киноа, и елда, а сега сме до болка свикнали с тях. Така че, защо да не свикнем и с аспержите?

Сега ще се опитаме да ви разкрием колко точно ползи за тялото ни има в тези странни зелени пръчици, а пък вие ни кажете дали няма да се замислите да ги включвате по-често в менюто си.

Поднасяме ви този материал точно сега, защото аспержите са пролетен зеленчук и точно сега им е сезонът. Да, в големите хипермаркети ги има целогодишно, но сега е най-големият шанс да попаднете на пресни и свежи такива.

  1. Аспержите са един от малкото зеленчуци, съдържащи инулин. Инулинът е храна на добрите бактерии, населяващи дебелото черво. За да поддържаме добро здраве, трябва да храним добрите бактерии, за да им позволяваме да се преборят с лошите и именно добрите да преобладават. Защото, ако в червата ни няма достатъчно добри бактерии, то има много лоши – те водят до гъбички, проблеми с храносмилателната система и с перисталтиката. Затова за поддържане на добър баланс, задължително трябва да си набавяме храни с достатъчно количество инулин в тях.

  2. Аспержите спомагат за балансиране на нивата на инсулин в организма. Поддържайки добри нива на инсулин в организма, можем да предотвратим диабет.

  3. Аспержите са богати на определени минерали, което ги прави естествен и особено ефективен диуретик. По този начин се поддържа здравето на бъбреците и се предотвратяват образувания като камъни или песъчинки. Предотвратяват още инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища. Освен това организмът се пречиства и освобождава от токсините.

  4. Аспержите съдържат още и фолиева киселина. Както всички знаем, тя е особено важна по време на бременност и особено в ранните етапи. Фолиевата киселина намалява риска от вродени дефекти и помага на нервната система на бебето да се развива правилно.

  5. Освен това консумацията на аспержи стимулира производството на мляко при кърмачките, което е особено важно за правилния растеж на новороденото.

  6. Аспержите са полезни за сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Редовната консумация на аспержи може да намали нивата на високо кръвно и да предпази от сърдечни удари.

  7. Още едно преимущество на аспержите е успешното им въздействие върху нивата на холестерола – намаляват лошия холестерол и увеличават добрия.

  8. Аспержите се борят с депресия и поддържат тонуса на тялото, както и доброто настроение. Те носят енергия на тялото и се борят с хроничната умора. Успешно могат да се справят и с пролетната умора и апатия, която ни наляга по това време на годината.

  9. Аспержите са на едно от първите места в списъка на алкални храни и поддържат цялостно баланса в организма.

  10. Доказано е, че притежават антиракови действия, като се борят със свободните радикали в организма. По този начин могат да предотвратят туморни образувания, особено рак на белия дроб.

  11. Полезни са косата, кожата и ноктите – стимулират растежа на косата и дори могат да предотвратят оплешивяване.

  12. На последно място, но не по важност – аспержите са отличен афродизиак и повишават либидото.

Дадохме ви 12 основателни причини да включвате по-често аспержи в менюто си. А съвсем скоро ви показахме и една страхотна рецепта за тях – Аспержи с лек дресинг. Ако вие имате любими рецепти с аспержи, не се колебайте да ни ги изпратите.  

Полезни съвети

Гратен с картофи и чедър

Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно. Необходими продукти за 6 порции: 1 кг картофи 1 скилидка чесън 300 г готварска сметана...

5 страхотни идеи за дресинг за зелена салата

Зелената салата е любима на всички и присъства редовно през пролетта на всяка българска трапеза. Именно затова толкова много обичаме пролетта, защото най-сетне пазарите се изпъстрят с цветни и пресни зеленчуци и плодове. Освен това, колкото по-то...