100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

8 интересни факти за чая

Обичате ли чай? Относно тази напитка хората са разпределени на два полюса – едните го обожават и пият по няколко чая на ден, а другите го ненавиждат и не искат да чуват за чай дори когато са болни.

Хубаво е да си поговорим за чай, особено през зимните месеци, когато чаят става още по-популярен. Топлият билков чай е полезен поради няколко причини. От една страна, от каквато и билка да е приготвен, той съдържа полезни за организма вещества. Всяка билка си има своите целебни свойства и редовната консумация на правилно подбрани билки може да излекува почти всяка болест.

Освен това консумацията на топъл чай сгрява организма, което е полезно, когато се прибираме намръзнали през зимата. Чаят също и хидратира тялото и тонизира организма, така че ето още няколко плюса за него.

Предполагаме, че вие сте наясно с тези неща. Но пък сме ви подбрали 6 интересни факта за чая, които може би не сте знаели.

  1. Чаят е открит през 2737 г. пр. Христа. За негов откривател се счита китайският император Шън Нун. Откритието, както всяко друго велико откритие, е случайно. В котлето му с вряща вода попадат листенца, донесени от вятъра, които съответно оцветяват и овкусяват водата. Съответно за родина на чая се счита Китай.

  2. Чаят е втората най-консумирана напитка в световен мащаб. На първо място, както можем да се досетим, е водата.

  3. Най-големите консуматори на чай в света са не британците, а турците!

  4. Известният чай „Ърл Грей“ е кръстен на Чарлс Грей – министър-председателят на Великобритания през 30-те години на 19-ти век.

  5. Годишно се произвеждат 3 млн. тона чай в света. Най-големите производители са Китай, Индия, Кения и Шри Ланка.

  6. В световен мащаб съществуват на 1500 разновидности на чай. Най-основните видове обаче са шест – бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер.

  7. Най-най-консумираният чай е черният чай. От всичкия изпит чай по света 75% е черен.

  8. Пакетчетата, в които сме свикнали да виждаме чая, са изобретени доста късно – през 1908 година. Изобретателят на копринените пакетчета е американският предприемач Томас Съливан.

Със сигурност има и още много интересни факти, свързани с чая. Важното, което всички трябва да знаем, е, че чаят е полезен и е добре да не се сещаме за него само когато сме болни, защото ползите му за организма са много.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...