100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

7 трика как да подредите вечерята, като професионалист

Голяма част от насладата при хранене идва още с вида на сервираното ястие.

Колкото и вкусно да е то, ако пред вас се озове нещо безразборно хвърлено в чиния, при това невъзможно малка, удоволствието от хапването ще се стопи поне с 50%.

За да не се налага да влизате в ролята на горкия кулинар, чийто труд е останал неоценен, поради неумение да презентира храната си, следвайте тези 7 прости правила за презентиране на храна като шеф-готвач.

Подредете масата правилно

Когато се храните в тесен семеен кръг, може и да не слагате пълен набор от прибори, но ако очаквате гости и, още повече, ако имате официален повод, не пропускайте да предвидите на масата прибори за всяко едно от ястията в менюто.

Изберете комплект с по-големи чинии

Чиниите, в които сервирате, трябва да са достатъчно големи, за да може да изпъква всеки един елемент от ястието. Но не и огромни плата, в които, колкото и да увеличавате порцията, тя да изглежда прекалено малка. Границата е тънка, помислете добре. Много шеф-готвачи предпочитат да презентират храната в бели чинии, защото в тях се открояват най-силно цветовете, събрани в ястието. Прекалено атрактивните сервизи могат да отнемат от "блясъка" на храната. Ако сервирате нещо топло, загрейте предварително чиниите, а ако ще поднасяте студено ястие/предястие, охладете чиниите. Винаги можете да направите храната да изглежда по-красива, ако я презентирате, разположена върху свежо и зелено листо маруля.

Наредете храната, ориентирайки се по циферблата на часовника

Сложете въглехидратите (ориз, паста, хляб) на 11 часа, зеленчуците на 2 часа, а протеините (месо) на 6 часа, от гледна точка на човека, на когото сервирате.

Сервирайте нечетни бройки

Просто изглежда по-естетически, когато сервирате например пълнени гъби или скариди, да сложите 5, не 6. Не е толкова трудно, няма да се налага да броите грах или фасул.

Импровизирайте с височината при презентация

Aко ще сервирате ориз, можете да използвате някоя чаша или друга атрактивна форма, в която да сложите ориза и след това да го обърнете в чинията. Ако сервирате пържола, можете да направите едно високо канапе от картофено пюре и да сложите месото върху него. Импровизирайте в тази посока.

Помислете и за цвета и текстурата на ястието

Дори ако ситуацията е такава, че сервирате само доматена супа с печени сандвичи със сирене, например, една зелена красива салфетка под супата ще я направи да изглежда много по-празнична. И обратно, ако сервирате песто, е най-добре да заложите на червени домати, в случай, че гостите ви не обичат домати (да, има и такива), сложете един цвят на тиква, ако сте в сезона и има откъде да откъснете. Или просто помислете, какво би седяло най-добре, поставено в компанията на зеленото песто. Поиграйте си и с текстурата. Ако сервирате гладка крем супа, то задължително си оставете едно тънко парче морков и един стрък целина, които да сервирате заедно със супата, като прецените къде да ги разположите. Обратно – един стек би изглеждал далеч по-апетитен, ако го поръсите с натрошено сирене фета или ситно смлени орехи.

Гарнирайте по правилния начин

Всяка една гарнитура трябва да бъде подбрана много прецизно, така че да не изменя ястието и вкусът на основното в рецептата, а да го обогатява и допълва. Най-простичкият пример е грилована сьомга с парче лимон – задължително. "Гарнировки" като красиво нарязани в някаква форма (на цвете например) плодове също изглеждат много атрактивно. Няма да сбъркате, ако прибавяте в седмичните си покупки и пресен магданоз. Наситенозеленият цвят на тази подправка е най-сигурният начин да добавите свежест и красота на масата.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...