100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

6 храни, които ни държат сити дълго време

Може би сте забелязали, че различните храни ни осигуряват ситост за различно време. Това най-лесно се забелязва през делничните дни, когато винаги обядваме в един и същи час – по време на обедната почивка. В някои дни, след като сме се наобядвали, можем да издържим чак до вечеря, а в други случаи – започваме да търсим нещо за похапване още след 2-3 часа.

Това, разбира се, понякога се дължи на стрес, хормони, претовареност, но голямо значение има и какво точно сме хапнали за обяд. Просто някои храни ни държат сити за по-дълго за разлика от други. Причината за това е в различния хранителен състав на храните.

Всеизвестен факт е, че качването на килограми се дължи не на основните ни хранения, а на междухраненията. Ако хапваме храни, които ни държат сити по-дълго време, няма да прибягваме към похапвания между основните хранения и така няма да поемаме излишни калории.

Представяме ви 6 храни, които са супер вкусни и засищащи. Подходящи за хапване на обяд, защото ни държат сити дълго време. Ето и кои са те:

  1. Леща – лещата е продукт, който е изключително богат на полезни хранителни вещества. Тя е любима на вегани и вегетарианци, тъй като съдържа големи количества протеини. В 100 г леща има 9 грама протеин. Освен това тя е богата и на фибри – в 100 грама от любимата ни леща се съдържат 8 г фибри. Знаете, че когато ядем храна, богата на фибри, организмът ни изразходва време и енергия, за да я обработи. Така че лещата дори може да ни помогне да свалим някой-друг излишен килограм. Не се ограничавайте само до обикновената кафява леща, разнообразявайте менюто си с червена, черна и зелена леща, защото всяка от тях е богата на различни хранителни вещества. Освен на супа, можете да си правите кюфтенца от леща, пастет от леща, салата от леща и всякакви други вкусни ястия.

  2. Киноа – киноата неслучайно стана толкова популярна напоследък. Тя е наричана една от суперхраните на нашето съвремие. Киноата, въпреки че се надува като зърнена култура, всъщност е семе и заради това е още по-полезна. В нея няма глутен, което я прави добра за храносмилателната система. Освен това подобно на лещата е богата на фибри и протеини. Въглехидратите в киноата са от най-бавно разграждащите се, което също е причина киноата да ни държи сити за по-дълго време.

  3. Чиа – където киноа, там и чиа. Още една суперхрана, която неслучайно е считана за такава. Чията също е семе, което има свойството да увеличава обема си 8 пъти. Можем да видим този ефект, ако сложим чиата във вода. За да се възползваме от този ефект на чиата, с нея можем да поръсваме различни салата или да я добавяме в смутита (но само, ако ще ги пием веднага). Когато зрънцата чиа влязат в организма, те ще увеличат обема си 8 пъти и по този начин, приемайки малко храна, ние ще почувстваме ситост. Чиата също е богата на фибри, но имайте предвид, че е високо калорична, затова се препоръчват не повече от 1-2 супени лъжици на ден.

  4. Нахут – нахутът е полезен отново благодарение на високото си съдържание на фибри и протеини. Нахутът може да се хапва по най-различни начини – на яхния, като добавка към супа, в зеленчукови кюфтета, но, разбира се, най-любимият начин за консумация на нахут си остава хумусът. Ако сте решили да добавите хумус към обяда си, задължително си направете домашен – прави се много лесно и е много по-вкусен от купешкия.

  5. Ядки – ядките са изключително богати на протеини и полезни мазнини. Чудесна добавка са към всеки обяд, макар и да са калорични. Разбира се, за да са полезни ядките, те трябва да са сурови и безсолни. За добавка към основното могат да се използват и различни масла или тахани, но само онези от тях, които са приготвени от сурови ядки.

  6. Авокадо – в такъв списък със супер храни, няма как да не споменем авокадото. То е много богато на фибри и спомага на организма да усети ситост. Внимавайте и с авокадото заради неговата калоричност – не хапвайте повече от 1 авокадо на ден.


 

Списъкът с храните, които ни държат сити, не е никак неочакван, защото всички тези храни са богати на протеини, фибри или полезни мазнини. Отново ви съветваме да внимавате с количеството, защото повечето от тях са доста калорични. Да, тези калории са различни от калориите в захарта например, но въпреки това, ако прекаляваме ежедневно с тях, възможно е дори да качим килограми.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...