100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

3 пастета, които не можете да пропуснете!

Кое е онова нещо, което може да направи и най-обикновената намазана филийка истинска фантазия?

В Америка го наричат дип, но ние си знаем, че това е любимият пастет, с който всяка хапка е истинска наслада.

Обикновено сме свикнали да наричаме пастет само месните деликатеси, но днес ще докажем за пореден път, че и зеленчуковите са толкова добри! Дори по-добри!

Песто, пастет или дип - няма никакво значение как ще го назоваваме, стига да го има на масата.

Ето ги и тях - бял, зелен и червен пастет, точно по нашия вкус. А, иначе казано, пастет от червено цвекло, от патладжани и от босилек.

1. Пастет от червено цвекло

- 2 глави червено цвекло

- 2 скилидки чесън

- 1/2 глава лук

- 1 с.л. зехтин

- 1 ч.ч. орехи

- 1/2 ч.л. кимион

- 1/2 лимонов сок

- 1/4 ч.ч. вода

Обелете и нарежете цвеклото на кубчета. Използвайте ръкавици, знаете как цапа цвеклото. Сложете го в тавичка върху хартия за печене. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Полейте с мъничко зехтин и разбъркайте. Печете на 190 С около 25-30 минути.

След това сложете всички продукти в блендер и пулсирайте до желаната гладкост - може да го направите идеално гладко или да оставите малки парченца.

2. Босилково песто

- 1 ч.ч. спанак

- 1 ч.ч. босилек

- 1/2 ч.ч. зехтин

- 2/3 ч.ч. кашу

- 2 скилидки чесън

- сол, пипер

- сокът от 1/2 лимон

Тук няма какво да се обърка, няма и какво да се обяснява - всичко се слага в блендер и се пасира, докато хомогенността на пастета достигне до ниво, което ще задоволи небцето ви.

Припомнете си още една доза чудесни пастети, с които да преобърнем представата за "намазана филия".

3. Пастет от печен патладжан и карамелизиран лук

- 1 патладжан

- 3 скилидки чесън

- 2 лука

- 2 с.л. балсамов оцет

- 1 с.л. кафява захар

- 1/2 ч.ч. нахут

- 2 с.л. зехтин

- сол, пипер

- сокът от 1/2 лимон

- 2-3 с.л. вода

Тук е нужна мъничка подготовка, но само след 15 минути ще имате чуден пастетн. Нарежете патладжана на филийки, сложете в тава върху хартия за печене. Добавете и скилидките чесън. Полейте със зехтин, сол и пипер и печете 10-тина минути на 180 С.

През това време нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте зехтин и сложете лука. Добавете баласмовия оцет и кафявата захар и гответе 6-8 минути.

После си знаете - всичко в блендера и до желаната гъстота.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...