100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

10 болести, за които цвеклото може да помогне

Червеното цвекло е един от най-полезните продукти, особено в зимния период, когато на пазара няма голям избор от пресни зеленчуци. То е ниско калорично и много богато на полезни вещества – изобилства от витамини, магнезий, хлор, йод, цинк, натрий и калций, както и огромна гама от природни нитрати.

Ето и болестите, за които червеното цвекло помага:

  1. Анемия – заради високото съдържание на желязо в цвеклото, то изключително много помага на хора, страдащи от анемия. Желязото възстановява червените кръвни клетки и ги активизира, така че те да помогнат за доставяне на кислород в организма. Освен това в цвеклото има мед, което подпомага усвояването на желязото.

  2. Атеросклероза – всеизвестен факт е, че атеросклерозата е запушване на артериите. Поради натрупване на калций артериите се втвърдяват и еластичността им се намалява. Сокът на цвеклото е силен разтворител на калция и по този начин предотвратява атеросклерозата.

  3. Диабет – вкусното червено цвекло е богато и на цинк. Редовната консумация на храни, съдържащи цинк, оказва влияние върху действието на инсулина, като засилва интензитета и времето на неготово въздействие.

  4. Подагра – редовната консумация на цвекло действа изключително добре върху хора с подагра, тъй като има цвеклото има прочистващи и детоксикиращи свойства.

  5. Подобряване на паметта - сокът от цвекло действа добре за подобряване на паметта. Направете си смес от равни части сок от цвекло и мед. Препоръчителната доза е 2-3 пъти дневно по 1 супена лъжица.

  6. Рак – освен останалите аминокиселини, които цвеклото съдържа, то е богато и на бетаин. Въпросната аминокиселина е изключително важна при профилактика на рак и е важно да присъства в менюто на хора, борещи се с коварната болест. Цвеклото потиска образуването на канцерогени. Особено полезно е срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове.

  7. Разширени вени – цвеклото помага за разширени вени поради причина, сходна с тази за атеросклерозата. Цинкът запазва съдовете еластични, затова може да помогне за предотвратяване на образуване на разширени вени. Естествените нитрати в цвеклото се преобразуват в азотен окис в организма, а той поддържа разширени кръвоносните съдове. В сокът от цвекло се съдържа и магнезий, който предотвратява образуването на тромби. Флаваноидите пък укрепват стените на капилярите.

  8. Хипертония – червеното цвекло нормализира кръвното налягане. Редовната консумация повишава ниското кръвно и понижава високото. Използвайте същата рецепта, както при атеросклерозата – равни количества сок от цвекло и мед, приемани по 2-3 пъти на ден.

  9. Холестерол – редовната консумация на цвекло понижава нивата на лошия холестерол и увеличава добрия холестерол.

  10. Язва – особено при стомашни язви се препоръчва консумация на цвекло с цел по-бързо възстановяване. Сокът от цвекло се смесва отново с мед и се приема 2-3 пъти седмично на гладен стомах. Цвеклото съдържа витамин U (метилметионин), който подпомага заздравяването на язви на стомаха.

Има още няколко болести, които цвеклото подпомага изключително добре, но ще ви ги напишем в следващия материал. Факт е, че е наистина полезно и си заслужава редовната консумация – както на салата, така и на сок, подсладен с мед.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...